Rätt däck på bilen

När det kommer till däck, vill du då ha någon du kan lita på och som hjälper dig hitta rätt däck utifrån din körstil, behov och plånbok?

Hos Perssons Däck är vi måna om dig som kund och sätter alltid din säkerhet i första rummet. Hos oss ska du känna dig trygg med att du får den bästa servicen och kvalitén.

Den däckdimension du ska ha står på registreringsbeviset, ifall du har originaldäck. Du kan ha en annan däck- och fälgkombination än original ifall dessa tre punkter är uppfyllda:
1. Däcken sticker inte ut utanför skärmarna på bilen.
2. Vid fulla rattutslag styper inte däcken nånstans i hjulhusen.
3. Omkretsen eller diametern på däcken avviker mindre än 5% från originaldäcken (annars stämmer inte hastighetsmätaren tillfredsställande)

På sidan av ett däck kan man se däckdimensionen.
Ex: 205/60 R16 96V
De flesta däck har denna typ av beteckning.
Siffran 205 betyder däckets bredd i mm. (tum kan även förekomma)
60 anger höjden på däcket i förhållande till bredden uttryckt i procent, i det här fallet är höjden 60% av 205 mm. dvs 123 mm. Man brukar kalla detta tal för ”profil”. Lågprofildäck är däck med låga tal här, exempelvis 40. Finns det inget tal här så är profilen 80 (standardprofil).
R betyder radialdäck. Korden är då vävd i ett mönster vinkelrätt mot rotationsriktningen, vilket är standard idag. Det finns även s.k. diagonaldäck där korden vävs i ett annat mönster (diagonalt och i kors från ena fälgsidan till den andra). Idag används nästan uteslutande radialdäck.
16 betyder fälgens diameter i tum.
96 är ett index som anger hur mycket man får belasta däcket. I tabell kan man se att det betyder 710 kg.
V är ett hastighetsindex och anger hur fort man får köra med det (240 km/h).

Vet man vilken dimension man vill ha, är frågan sen fabrikat och modell. Till hjälp kan man anv, sig av EUs märkning, som måste finnas på nya sommardäck som säljs i Sverige och EU. Där anges rullmotstånd, våtgtrepp och bullernivå. En stor brist i denna märkning är dels att de inte innefattar vinterdäck, dels inte heller livslängd.

Rulla till toppen